Wednesday, March 26, 2008

parupu urundai kuzhambu

So, the only cookbook my mom ever gave me was the "Samaikalaame" by Gemini Mahadevan.
I know for a fact that my grandma has a copy, and that my mom too has a copy. Am sure she gave me sister one. So, is this the ultimate tambram cookbook? How come nobody knows about this. How come there ain't no glowing references to this book on any blog.

May be Gemini was merely related to my family and tried in vain to peddle some copies to his relatives. Or, may be, I am in possession of a true gem in cook bookery. An original Julia Child or James Beard.

Anyways, as soon as I realized Blogger had a Tamil transliteration tool, I knew I had to play with it.

So, here's an homage to the cook book that's helped my grandmom and mom weather storms in the kitchen.

The following a recipe for a type of kuzhambu-parruppu urundai kuzhambu. Briefly, you make the kuzhambu/sambar the usual way, but add some semi-cooked lentil balls to it.
Not a very visually appealing dish, but tastes great. Well, let me qualify that. I would argue that it tastes great because I'm familiar with its specific flavor. Am not so sure if it would appeal to a spaghetti chomping sicilian or a kimchi crunching korean.

"பருப்பு உருண்டைக் குழம்பு:

150 மில்லி துவரம்பர்ருபை ஒரு மணி நேரம் உறப்போட்டு வடிகட்டி நான்கு மிளகாய் வற்றல், முக்கால் டீஸ்பூன் உப்புப்போட்டு கெட்டியாக அரைத்து உரூட்டி வைத்துக்கொளவும்.

புளி கரைத்துவிட்டு, உப்பு, மஞ்சள் பொடி, 2 டீஸ்பூன் சாம்பார் பொடி சேர்த்துக் கொதிக்க வைக்கவும். நன்றாகக் கொதித்துப் புரண்டு வந்ததும் ஒவ்வோர் உருண்டையாகப் போடவும். கோதி அடங்குமுன் எல்லா உருண்டைகளையும் போடவும். அடுப்பை நன்றாக எரியவிடவும். இடையில் கிளர வேண்டியதில்லை. சிறிது நேரம் கொதி வந்ததும் உருண்டைகள் வெந்து மிதப்பாக வரும்போது, கீழே இறக்கிக் கடுகு, கறிவேப்பிலை தாளித்து காயம் கரைத்து விடவும்.

கூறிப்பு: இந்த முறைப்படி செய்தால் உருண்டைகள் கரையா. பருப்பை அதிக நேரம் ஊரவைககூடாது. தவிர, உருண்டைகள் நெகிழ்ந்து இருக்காமல் கெட்டியாக அரைக்கவும். ஒரு டீஸ்பூன் அரிசிமாவை அரைத்த பருப்பில் கலந்து உருட்டிகொண்டால் கரையாது. இந்தக் குழம்பிற்கு மாவு விட வேண்டியதில்லை."

This is the recipe as it appears in the cookbook.

No comments: