Wednesday, September 10, 2008

Chapaathi and Daal

I used to hate chapaathis as a kid. May be it was that my already mature aesthetic senses couldn't bear to eat anything that began life as an almost colorless, beige piece of moldy dough.

But then you grow up and realize that things don't have to look good to taste good. And so, I have been teaching myself the fine art of making chapathis for the last several weeks now.

My first piece of rolled out dough looked like the continental United States, but things have improved since. They turn out thin and smooth and puff out more often than not.

Last week, I made some moong dal, but south Indian style, in that I followed Gemini Mahadevan's recipe.

Here's the recipe from the book:

தக்காளி உருளை கிழங்கு சாகு-A: (Pg.99)

பச்சை மிளகாய் 8, இஞ்சி ஒரு துண்டு, தக்காளிப்பழம் 175 கிராம், உருளை கிழங்கு 175 கிராம், பாசிபருப்பு ௧00 மில்லிகிராம் , மஞ்சள்பொடி அரை டீஸ்பூன், உப்பு 2 டீஸ்பூன், ஜீரகம் அரை டீஸ்பூன், எலுமிச்சம்பழம் இரண்டு, கடுகு 1 டீஸ்பூன்.

பச்சைமிலகைகளைக் கீறிக்கொண்டு , இஞ்சியை நறுக்கிக்கொள்ளவும். உருளைகிழங்குகளை வேகவைத்து உரித்துப் பொடி பண்ணவும். தக்காளியை நறுக்கிக்கொள்ளவும் . பாசிப்பருப்பை வேக வைத்துக்கொள்ளவும்.

ஈயம் பூசிய ஒரு பாத்திரத்தில் கடுகு தாளித்து, சீரகத்தை போட்டுச் சிவந்ததும் பச்சைமிளகாய், இஞ்சி, தக்காளி எல்லாவற்றையும் போட்டு வதக்கி, உப்பு, மஞ்சள் பொடியைப் போட்டு, ௨00 மில்லி தண்ணீரையும் ஊற்றி வேக வைக்கவும். சுமார் 3 நிமிடங்கள்வரை கொதித்ததும், பொடி பண்ணிய உருளைக்கிழங்குகளைப போட்டுக் கிளறி, பாசிப்பருப்பையும் சேர்த்துக் கலந்து கீழே இறக்கி, காயம் ஊற்றவும். எலுமிச்சம் பழத்தைப் பிழிந்து கலக்கவும்.






1 comment:

bindu said...

hey, did your blog name change? I couldn't find it in between and then followed the link from one of your comments and found it again.

Great post on food in Atlanta - Soul vegetarian sounds good ... sigh.

I need to talk to you one of these days for project ideas in your subject.